SİYASET
Giriş Tarihi : 18-01-2020 12:54

Доган или Ердоган - II

В първата част: Доган или Ердоган - тук Заради връзките с FETO и отказа на американците да предадат Фетхуллах Гюлен на Турция, Анкара влоши отношенията си с

Доган или Ердоган - II

В първата част: Доган или Ердоган - тук
Заради връзките с FETO и отказа на американците да предадат Фетхуллах Гюлен на Турция, Анкара влоши отношенията си с Вашингтон. Но пък разтопи ледовете с Москва, след като турският президент заподозря „пръст на FETO“ в аферата с руските самолети. А и турските медии разкриха помощ от руските служби в нощта на опита за преврат, която се оказала жизнено важна.
Накратко: FETO се превърна в "крайъгълен камък" във външните отношения, но във вътрешните процеси на Турция.

На всички стана ясно, че Доган не пожелава бляскаво бъдеще, меко казано, на Ердоган, 
когато месец преди президентския референдум в Турция, който се проведе на 16 април 2017 година, Сокола написа отворено писмо, което бе публикувано в партийния сайт (на 17 март 2017г.) и призовава да се гласува против Ердоган: "На всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада, ако има трансфер на конфликт и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16 април 2017 година в съседна Турция има референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в султанат. Безумие. Но е факт... И сега ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем един исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват". И допълва: "В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм".
За да е по-ефектно словото, то започва с поклон към Апостола на Свободата Васил Левски " Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен.
Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност".
С това изявление наля още вода в мелницата на подкрепящите хипотезата, че ДПС е създадено от тъмни сили с цел да контролира турското малцинство.
Въпреки всичко, след парламентарните избори в България през 2017-та, отношенията на ДПС с управляващата партия клоняха към затопляне. Подчинените на Доган и Ердоган се опитваха да демонстрират размразяване на ледовете чрез срещи.

Но не би. Последва нов "удар под кръста"
от Доган, който на 19 септември 2018 година се срещна с посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на Движението за права и свободи в момент, когато отношенията между Анкара и Вашингтон бяха сериозно обтегнати. В сайта на движението направиха кратък лаконичен коментар за срещата: "Бяха обсъдени актуални политически въпроси, както и развитието на двустранните отношения". Сякаш след тази среща Доган заповяда на своите: Край със затоплянето! Доган се видя с американския посланик, а контактите Партията на Доган – Партия на Ердоган бяха хвърлени във фризера.

Доган или Ердоган?
Безспорно Доган е авторитетна личност за българските турци. Поне за това говорят изборните резултати в така наречените "смесени региони".
Но и почитта към Ердоган е голяма. Той също е безспорен авторитет и лидер не само в Турция, но и в ислямския свят. Бе обявен за най-влиятелния жив мюсюлманин в света за 2019 година в изданието "500-те най-влиятелни мюсюлмани в света". Ердоган има изграден ореол на защитник не само на ислямския свят, но и на всички онеправдани хора по света. Той приюти около 4 милиона сирийски бежанци на територията си, показвайки един хуманитарен пример, докато европейските държави неглижираха този проблем. Ръководената от него Турция е изразходвала близо 40 милиарда долара досега за благосъстоянието на бежанците, а за втора поредна година е и най-добрият донор на световна хуманитарна помощ според доклад на Инициативата за развитие, като през 2018 г. от около 29% от цялата международна хуманитарна помощ са дошли от Турция.
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com