SİYASET
Giriş Tarihi : 07-01-2016 17:40   Güncelleme : 07-01-2016 17:40

Нонсенс! Местан се изкара жертва, понеже бил русофоб и натовец!

Стъпих на руска мина и пионката беше дотук, промълви борецът за евроатлантизъм

Нонсенс! Местан се изкара жертва, понеже бил русофоб и натовец!

Лютви Местан се изкара жертва на Ахмед Доган, влезе в ролята на русофоб №1 в държавата и набеди партията, която довчера ръководеше, че е проруска. Показа се като верен труженик на евроатлантизма и се сложи на тепсия на десницата занапред, за бъдещо сътрудничество, защото движението нямало работа да си партнира с лявото.

Отчете, че положил големи усилия начело на движението да разминира полето на митологемите, че "ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси" - наред с признанието, че е бил част от нея.

"Пътят към властта минава през дясното", вече осъзнал Местан, не само защото лявото било в криза, а "за качествено израстване.

Вероятно и затова бил горд, че е свалил кабинета на Пламен Орешарски.

"ДПС помогна за свалянето на кабинета "Орешарски". Това е един грях, с който се гордея", изпъчи се още Местан.

"Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам тези политики, защото смятам, че в България има нужда от категоричен, ясно национал-либералдемократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. И всеки, който търси мястото си в това направление, ще вижда в мое лице партньор", почти се предложи на Радан Кънев довчерашният му враг Местан.

Не бил предател, а що се отнася до отношението му към Турция, то минавало през тази натовска пресечна точка и нямало нищо протурско.

Обвини ДПС, че има пръст в свалянето на охраната му от НСО, за което веднага се оплакал на Росен Плевнелиев. Това бяха мантрите на детронирания партиен лидер по време на най-сетне състоялата се пресконференция.

Някъде по Коледа стъпих на руска мина, Доган отстреля Местан

"Аз съзнавам, че без да съм наивник, играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминирва опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи", изповяда се отцепникът. Той пак повтори, че не съжалява за декларацията, в която открито застана на страната на Турция след свалянето на руския самолет. Затова и правилно бил изключен от партията.

"Да, отивам си заради декларацията и съм горд, че си отивам заради нея", произнесе патетично Местан, като отказа да каже ще прави ли нова партия и кой още ще го последва. 

На няколко пъти по време на повествованието си Местан нападаше Доган, макар и да избягваше да назовава името на почетния председател на ДПС. С лапсус, за който призна, че не е случаен, политикът, който се скри недостойно в турското посолство, отсече: "Местан отстреля Доган заради Русия", след което се поправи с уговорката: "Нали знаете, и лапсусите са отражения! Доган отстреля Местан заради Русия".

"Това е тежка стратегическа грешка, не просто тактическа, защото този мотив не е разбран и няма да бъде разбран от избирателите", пробва да говори от името на българските турци Местан, заклеймявайки речта на оня, с чийто авторитет пред тях няма как да се мери.

Нещо повече, изпъденият от ДПС лидер пък влезе в ролята на адвокат на Турция. "В моя образ се концентрира цялото негативно отношение към една приятелска страна", обвини той българите, които налагали внушения, че днешната ни южна съседка е свързана с неосманизма.

Оплака се, че в ДПС решенията се вземали еднолично и че бил "пионка" на почетния председател.

"Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието да съм избран", ожали се още Местан.

През цялото време Местан беше бранен от неудобните въпроси от верния си Хюсеин Хафъзов, който, без да е питан, се намесваше спасително, навличайки си гнева на медиите.  Човекът, който говореше на турски по предизборните митинги на ДПС в Турция и се заканваше на българите, а от трибуната на родния парламент произнесе похвално слово за Давутоглу, пробва да залъже публиката: "Аз съм в политиката заради принципите", от които ДПС се е отказало. Бившият говорител на Мюфтийството пробва да сведе арогантното си антибългарско поведение до нарушаване едва ли не на религиозната му свобода с внушението: "Да, аз признавам, че съм мюсюлманин, това е част от моята идентичност."

На всичкото отгоре скандалният Хафъзов заплаши, че ще съди всеки, който го обвини в антидържавна дейност и дори бил подал сигнал в ДАНС.

Самотникът Местан притичал до турското посолство, защото му свалили охраната от НСО

В смешно-педантична хронология Лютви Местан описа събитията от 22 декември нататък, когато някой парламентьор от ДПС му се обадил по телефона и му казал, че ще му бъде поискана оставката. Същият го предупредил, че му свалят и охраната от НСО.

"За същата вечер имах среща в 20 и 30 с посланика на Турция на която трябваще да обсъдим вероятността от Турция да пристигнат важни гости. Отварям външната врата да проверя дали охраната е там, и виждам как охраната си събира багажа.

Местан веднага се оплакал на Росен Плевнелиев, който пък не знаел нищо.

"Не ми остана друго освен да звъня на най-високо ниво. Попитах Плевнелиев, той не знаеше", разказа подробно Местан.

Тогава клетият лидер на партия се принудил да звъни в турското посолство и да иска оттам да му пратят кола за уж уговорената среща с посланика.

"Имах основание да се страхувам за своята сигурност и семейството ми", каза само Местан за алибито си пред неадекватното решение да потърси закрила в чужда дипломатическа мисия.

На другия ден му върнали частичната охрана - шофьор и гард от НСО, а Местан като партизанин се крил по приятели извън София в името на своята безопасност. Рапортува , че само веднъж се бил срещал с Ердоган за 30 минути миналата есен и два пъти с Давутоглу. Не бил тичал за помощ до други евроатантически посолства.

Скандално! Местан нарече медиите "бухалки"!

Местан нарече скандално медиите бухалки и пробва да се скрие от неудобните въпроси. "Ще ви поканя на пресконференция медиите без бухалките", скандализира той по време на пресконференцията в БТА.  Оплака се, че от въпросите на някои медии не можел да вземе думата. Затова след няколко дни предложи да събере отбрани журналисти на нов брифинг. След намеса на журналисти, детронираният лидер осъзна гафа си и склони: "Нека да дойдат, да зададат неудобните си въпроси, това не са въпроси, а цялостно излагани оценки", възропта Местан и се ожали: "Не мога да говоря от вас!". В свое оправдание той се ожали, че през последните две седмици бил описан от медиите като женкар и участник в оргии.

"Гордея се със семейството си. Няма нищо по-гротескно от това точно ние да бъдем обвинени във фундаментализъм", произнесе бившият депесар с патетична благодарност към официалната половинка Ширин Местан и децата им. До съпругата в залата на БТА пък седеше близката до сърцето му депутатка, която отривисто заяви, че ще сподели участта му на напъден от ДПС - Мариана Георгиева.

"Златен скункс" за Местан

С изпълненията си от Коледа насам Местан заслужи "Златен скункс". Получи си наградата веднага след пресконференцията. Призна си раздвоението - медиите хем му липсвали, хем стоварили на гърба му "12 000 топалки".

- See more at: http://kanal3.bg/