SİYASET
Giriş Tarihi : 30-12-2015 13:08   Güncelleme : 30-12-2015 13:08

Защо Местан напусна СДС през 90-те?

Бракът с Ширин осигурява на бившия лидер на ДПС летящ старт в политическата кариера

Защо Местан напусна СДС през 90-те?

Изгоненият от ДПС бивш председател Лютви Местан е напуснал СДС в началото на демократичните промени в България заради тъста си Хасан Али. През 90-те години на миналия век бащата на втората му съпруга Ширин е влиятелен депутат, който се ползва с безрезервното доверие на създателя на движението Ахмед Доган. „Доколкото си спомням, тъстът от втория му брак с Ширин – Хасан Али, беше депутат от ДПС. Али беше човек с авторитет сред българските турци и, разбира се, с добри възможности. Предполагам, че връзката с дъщерята и възможността за по-бързо кариерно развитие са били причините и мотивите на Лютви Местан“. Това обясни пред "Епицентър" общинската председателка на СДС в Кърджали Дора Христова, която е една от основателките на синята партия в областта.

Тя си спомни, че по онова време Лютви Местан се е казвал Владимир Зидаров и е станал член на СДС най-вече заради екологичните проблеми в областта, свързани основно с Оловно-цинковия комбинат. Христова потвърди, че изключеният от ДПС бивш лидер е бил кандидат за народен представител.

„Да, това беше ще в началото на демокрацията, когато беше трудно да се намери човек, който да приеме това предизвикателство. В СДС бяхме една малка група от около 30-40 души в областта“, разказва общинската председателка на сините.

Христова си спомня, че по това време партията е изпитвала огромни трудности да намери кандидати за народни представители извън Кърджали. „В областта трудно можеха да се открият смели хора, които можеха да изразят собствена позиция. Това, че Местан е родом от едно фотиновско село и живееше в Момчилград, му помогна веднага да намери място в листата на СДС като представител на община извън областния град“, разказва основателката на СДС в Кърджали.

Христова опроверга наложилата се теза, че в началото на демократичните промени синята партия е била срещу ДПС. „Истината е, че преди да се сформира Движението, тези хора бяха естествен съюзник на СДС. Много седесари бяха потомци на репресирани от комунизма, българските турци пък преживяха „възродителния процес“. Естествената среда на мюсюлманите беше в редиците на синята партия. По-късно, когато ДПС се сформира и стана балансиращ фактор в българската политика, се получиха тези неща. Нека не забравяме, че по онова време без ДПС нямаше да има правителство на Филип Димитров, президентът Петър Стоянов беше подкрепен през 1996 г., Жельо Желев също“, спомня си седесарката. Тя е убедена, че ако ДПС не е било създадено, може би съдбата на България щеше да бъде друга.

Какво ще бъде политическото бъдеще на Лютви Местан?

Дора Христова потвърди, че от няколко дни бившият председател на ДПС е в Момчилград. Според неофициална информация, той прави опити да търси поддръжници за каузата си в областта.

“Мисля, че е напълно човешко да се върнеш сред хората, които са те избирали по време на избори. Моето виждане за политическото бъдеще на хората, които излизат от движението по този начин, не вмества в традиционното. Аз не приемам напускането на ДПС и сформирането нови партии на етническа основа. За мен това доказва, че те не са демократи. Истинската позиция на хората, които се самоопределят като мюсюлмани в България, но са демократи, би трябвало да бъде друга. Те имат възможност да избират - могат да станат членове на СДС, на ГЕРБ, на ДСБ и на останалите партии в десния спектър“, убедена е общинската председателка на СДС в Кърджали. /БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/383668