Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 02:00   Güncelleme : 28-12-2015 12:27

Стотици потърсиха изцеление на Дамбалъ в нощта срещу 6 май

Според вековна традиция стотици алиани, турци-сунити, българи и роми зачетоха Хъдърлез/Гергьовден/ на връх Дамбалъ край Момчилград.

Стотици потърсиха изцеление на Дамбалъ в нощта срещу 6 май
Според вековна традиция стотици алиани, турци-сунити, българи и роми зачетоха Хъдърлез/Гергьовден/ на връх Дамбалъ край Момчилград. Тук в нощта на 5 срещу 6 май се стекоха хора от цялата страна и от Турция.
Според поверието дъбовата гора на Дамбъла шуми особено на Хъдърлез. По това местните алиани познават кога е дошъл тачения от тях празник. Те се изкачват към върха, където има скала с два лековити извора.
Местните хора разказват, че единият извор лекува говорни дефекти на деца. Десетки родители доведоха тук потомството си да търси лек. Топят децата голи в каменно корито. Плачът им оглася цялата околност. Тези деца, които заекват успяват да преодолеят говорния дефект. Има и случаи, когато малчугани проговарят, след като години са били неми. Така е с дъщерята на Мелиха от Бащино и на Виолета от кв."Боровец" в Кърджали.
Вторият извор също е лековит. Според преданията тук хората намират изцеление за очни болести. С лечебната вода се мажат очите.
Според традицията дошлите на Дамбалъ пренощуват на върха. Те разпъват палатки или правят навеси от полиетилен. Палят огньове. Пекат месо. Пие се бира и ракия.
В знак на признателност към лековитите сили посетилите Дамбалъ връзват по дърветата свои дрехи. Най - често това са потници, тениски и ризи. Вярва се, че с тях на Дамбалъ остават и болестите и, че поклонникът е намерил изцеление от болежките си.
През 2008 г. дарители от различни етноси обновиха светото място.Бе вдигната двуетажна чешма.
Сега за Дамбалъ грижи полага Общинска администрация - Момчилград.
За мюсюлманите от Източните Родопи Хъдърлез е началото на лятото. Това е празникът на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки за да помагат на хората. Те са невидими и не са нито на земята нито на небето. Понякога се появяват  като несретници търсещи помощ. Ако не я получат хората нямат сполука в работата си. Само веднъж годишно в периода 1-5 май и то в петъчен ден, те се срещат и споделят как са помогнали на мюсюлманите.Мигът на тяхната среща не е известен и затова на Хъдърлез не се работи.
 Този ден е определящ за благополучието. Затова е изпълнен с редица обредни действия: Всички стават рано за да са работливи през лятото, мият се с роса от ливадите за здраве, закичват се с клончета от дрян, люлеят се за здраве. Със зелени клончета закичват къщите и оборите. Вярват, че този ритуал предпазва от злини. Провират под корена на орехово дърво малки деца, страдащи от кашлица.Георги Кулов
 
www.24rodopi.com