Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 02:00   Güncelleme : 28-12-2015 12:27

Засилен трафик в района на Момчилград, стотици ще посрещнат изгрева край лековития извор на Дамбалъ

Засилен е трафикът в района на Момчилград. Въпреки лошото време, стотици се очаква да се качат...

Засилен трафик в района на Момчилград, стотици ще посрещнат изгрева край лековития извор на Дамбалъ
Засилен е трафикът в района на Момчилград. Въпреки лошото време, стотици се очаква да се качат до лековития извор в местността Дамбалъ, за да потърсят изцерение на болестите си.
В Момчилград вече са пристигнали много автомобили с бурсенска и истанбулска регистрации.
Високопроходими автомобили ще извозват болни деца и техните придружители от махала Язла до уникалната местност, съобщиха за 24rodopi.com от пресцентъра на Общинска администрация в Момчилград.
Поверието гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите честват Хъдърлез, водата, извираща от скалите в района добива целебна сила.
Около полунощ хората чакат особено прошумяване на листата в гората, което според местната легенда се предизвиква от преминаването на мюсюлманските светци Хъдър и Иляз. След това следва ритуално измиване в ледения извор. Хората вярват, че водата лекува заекване, парези, нервни болести, екземи и други заболявания.
Дамбалъ е култово място за местните мюсюлмани-алиани. В района се намира и гроба на алиевитския светец Ярам баба. Местното предание разказва, че в стари времена той и дружината му седнали да обядват върху високите скали над с. Летовник. Нахранили се, но се оказало, че местността е безводна. Тогава светецът ударил с юмрук скалата и от нея бликнала лековитата вода.
Снимка: Архив