Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 02:00   Güncelleme : 28-12-2015 12:27

Мустафа Карадайъ: Като математик виждам 40 депутати за ДПС

Мустафа Карадайъ: Като математик виждам 40 депутати за ДПС - Г-н Карадайъ, за първи път водите кандидатдепутатска листа, и то две - в Смолян и Ловеч. Защо?

Мустафа Карадайъ: Като математик виждам 40 депутати за ДПС

 

Мустафа Карадайъ: Като математик виждам 40 депутати за ДПС
 
 
- Г-н Карадайъ, за първи път водите кандидатдепутатска листа, и то две - в Смолян и Ловеч. Защо?

- Това го отчитам като резултат от партийната дейност. Родом съм от Борино, Смолянско, и е най-логичното да водя листата там. А в младежките години много работихме в Ловеч - контактите съм ги запазил. Но номинацията ми в Ловеч бе изненада и за мен.

- Доста от знаковите лица в ДПС се оттеглиха от следващия парламент - Ахмед Доган, Емел Етем, Юнал Лютфи. Как ще се отрази това на партията?

- Надявам се положително. А и тези хора не са в листите, но остават в ДПС, имат голям опит. Но има и нови лица. ДПС не е като други партии с кратък срок на годност, някои от тях дори за еднократна употреба. При нас перспективата е по-важна.

- Дълго бяхте секретар на ЦИК, по образование сте математик. Изчислихте ли вече колко мандата ще изкара ДПС на предсрочните избори на 12 май?

- Жребият го показа.

- Падна ви се - 40 - толкова депутати ли? В последния парламент имахте 35.

- Минимум 40. Ако са повече няма да търсим отговорност на структурите ни /засмива се/.

- Изчислявал ли сте къде ДПС може да загуби мандат, къде ще има повече, къде за първи път?

- Партията ще разшири географията си. Има възможност за първи път депутати от Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София. Вероятността да имаме мандати там е много голяма.

- Къде ще загубите мандати?

- Няма да загубим - категоричен съм.

- На конференцията на ДПС бяхте по-бърз от охраната от НСО и вие повалихте на земята нападателя на Доган - Октай Енимехмедов. Сега той е кандидат за депутат. Как реагирахте щом чухте новината?

- Това е следващото грозно проявление на онези кръгове и хора, които стоят зад това лице и зад нещата, които върши.

- В Бургас листата ви води Хюсеин Хафъзов, бивш говорител на мюфтийството. Заради връзките му с религията ли или просто ви е много симпатичен?

- Доколкото знам той преди година-година и половина е напуснал главното мюфтийство.

- За първи път ДПС ще премери сили на парламентарни избори с партията на Касим Дал, с когото драматично се разделихте. Ще успее ли той да отцепи от вас?

- Такъв род партии за последните 23 години минаха 3-4 пъти. Все от бивши заместници на г-н Доган. Това нито ни притеснява, нито се съмняваме, че съдбата на новата формация ще е същата. Г-н Дал няма да влезе в парламента, нито партията му ще прескочи 4%, нито ще могат да изградят система. Тяхната основа за работа са аутсайдерите, хора, които по един или друг начин във времето са излезли и напуснали ДПС. Това са хора, които са загубили доверието на електората.

- Бившият премиер на Турция Месут Йълмаз пожела успех на ГЕРБ. Изселниците емоционално имат добро отношение към него, защото когато бе премиер през 1998 г., тогавашният министър-председател Иван Костов в Бурса се извини за възродителния процес от името на държавата. Ще успеят ли ГЕРБ да съберат гласове в Турция?

- Някои бивши подпомогнаха едни да станат бивши и в момента помагат на други да стават бивши...

- В следващия парламент къде се ситуира ДПС, ако ГЕРБ има мнозинство?

- ГЕРБ се провали във всеки един сектор и докара държавата до критична ситуация. Така че следващият парламент ще има да решава много тежки въпроси. Затова следващото управление трябва да има ясни приоритети, за да изведе държавата.

***
Мустафа Карадайъ е организационен секретар на ДПС. Води кандидатдепутатските листи в Смолян и Ловеч. Учредител и два мандата лидер на младежкото ДПС от 1998 г. до 2003 г. На 19 януари т.г. Карадайъ бе по-бърз от охраната на НСО и пръв повали на земята Октай Енимехмедов, който опита да застреля с газов пистолет Ахмед Доган.

в. Стандарт | Йова АПОСТОЛОВА | 15.04.2013 |  Стр. 13
Dps.Bg