Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 02:00

Разговор с Лютви Местан: Политическите игри преди изборите

Видео- запис можете да гледате ТУК >>> Нова телевизия, Здравей България | 19.03.2013

Разговор с Лютви Местан: Политическите игри преди изборите

 

 

Разговор с Лютви Местан: Политическите игри преди изборите
Видео- запис можете да гледате ТУК >>>
Нова телевизия, Здравей България | 19.03.2013 

Водещ: С лидера на ДПС Лютви Местан ще поговорим за политическите игри преди изборите. Добро утро.

Водеща: Добро утро. И вие, подобно лидера на БСП и на други политически партии, изказахте съмнение относно провеждането на честни избори, включително вчера пред служебния премиер Марин Райков. Притеснява ви основно шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. Защо днес той казва – Аз просто искам да кажа, че няма да гласувам за БСП и за ДПС и се извинявам на лидерите на партиите.

Лютви Местан: Добро утро. Да, чух за реакцията на г-н Михаил Константинов. Бързам да кажа, че неговата закана, изречена съвсем директно, че ще направи всичко, за да не позволи на Тройната коалиция да се върне на власт, е в едно интервю пред столичен вестник. Аз не отричам правото на г-н Михаил Константинов да изразява своите политически пристрастия, той го прави между впрочем и денем и нощем по най-различни телевизионни предавания. Това е негово право. Той може да не е съгласен с Тройната коалиция, в правото си е дори да изпитва още по-силни негативни чувства...

Водещ: Днес във в. Преса пише, че не харесва Тройната коалиция, защото много се крадяло по това време.

Лютви Местан: Чуйте. Вероятно, той може да има още хиляди основания да не харесва Тройната коалиция. Големият проблем е, че това интервю не е просто с обикновения избирател Михаил Константинов, а това интервю е взето от председателя на УС на "Информационно обслужване" . И според мен тази закана обективно се свързва със статута му на председател на УС на "Информационно обслужване" . Инак би трябвало да вземем интервю със 7 млн. български граждани с право на участие в изборите. Нали разбирате, той по-скоро... Аз мисля, че той вече го стори това, аз съм доволен от обясненията му, че е имал предвид гласа си срещу Тройната коалиция. Честно казано, ние не се нуждаем от гласа на този професор, той е в правото си да гласува за когото си иска. Дори е много добре, че той ще гласува против Тройната коалиция. Добре е, че внесе уточнението – аз имам предвид правото си на глас и правото си да изразя политическо пристрастие. Не му го отричаме. Да не го прави от позиция на председател на УС на "Информационно обслужване" .

Водеща: Като говорим за честни избори, голяма част от политическите лидери виждат особено голям проблем освен в "Информационно обслужване" , в областните управители. Вчера вие се срещнахте със служебния премиер, само че той в края на миналата седмица каза, че според него тяхната смяна в момента не е удачна, това не е възможно да се направи, няма да помогне на честните избори.

Лютви Местан: Ако бъдем честни, вероятно "Информационно обслужване" не е най-големият проблем, свързан с честността на вота. Добре е там да има сравнително безпристрастни лица, които забележете просто валидират изборните резултати. Би трябвало обаче да сме сигурни, че ще правят само това – да отчитат коректно изборните резултати, а броенето на гласовете наистина се извършва в секционната избирателна комисия. В "Информационно обслужване" просто се обобщават тези резултати и съответно вече по методика, която вече е приета и от ЦИК, се разпределят и мандатите. Големият проблем с честността на вота е в друго – дали изпълнителната власт ще изпълни всички свои задължения по закон. И много по-важен е въпросът за това кои ще бъдат преките участници в провеждането на изборния процес. Ние изразихме вече силни съмнения относно областните управители, те се явяват своеобразните министър-председатели за съответната..

Водещ: Регионите.

Лютви Местан: Да, за съответната област. И ние не сме съгласни с тезата на г-н Марин Райков, че не е целесъобразно да бъдат освободени областните управители, назначени от предишния министър-председател г-н Бойко Борисов. Зависи какво разбираме под служебен кабинет. Ако под служебен кабинет разбираме само министрите, назначени от президента, това е едно. Според нас обаче служебният кабинет е едно малко по-широко понятие и ще очертая границата. Според нас служебният кабинет включва и политическите кабинети на съответните министерства, това са заместник-министрите и политическите съветници, плюс областните управители. Забележете, ние нямаме теза за 2-3 месеца или за 10 дена да се осъществи каквато и да е чистка в администрацията. Ние нямаме претенции да бъдат засегнати държавните служители. Но много е важно и аз съм доволен, че служебният премиер г-н Марин Райков пое категоричен ангажимент, че ще разпореди да не наблюдаваме повече онази грозна картина от 2011 г. по време на местните избори, когато служителите на българската държава не действаха като държавни служители, а откровено като партийни пропагандатори на ГЕРБ. Те участваха пряко в предизборната кампания на управляващата партия, обикаляха заедно с кандидатите за кметове, включително и на малки населени места, упражняваха пряк натиск върху избирателя.

Водеща: Как точно ще се избегне това за сегашните избори?

Лютви Местан: Това е своеобразно нарушение на закона. Разбира се г-н Борисов и г-н Цветанов поощряваха това незаконно поведение на държавните служители. Дори мисля, че те са били задължени да участват в предизборната кампания на ГЕРБ. Но не може да очакваме подобно безотговорно поведение от г-н Марин Райков. Той затова е служебен премиер и затова от него се очаква да гарантира честността на вота не само на думи, но и с конкретни действия. И затова очакваме той да разпореди на държавните служители и на лицата по трудово правоотношение просто да си вършат работата. Те, подобно на проф. Михаил Константинов, подчертавам това дебело, също имат право на своето политическо пристрастие. Естествено. И вероятно чрез своят глас ще подкрепят една или друга политическа сила. Аз говоря, че служителите на държавата нямат право на пряка пропагандна дейност в полза на една или друга партия.

Водещ: Другият гарант за честни избори са самите партии.

Лютви Местан: Особено когато са на работа.

Водещ: Другият гарант за честни избори са самите партии и аз искам да ви питам как ДПС би могла да допринесе за провеждането на честни избори. Знаете, на всеки вот ние виждаме и купуване на застъпници, което е позволено от изборния кодекс, купуване на ромския вот, което не е позволено, изборния туризъм – редица неща, които се случват редовно.

Лютви Местан: Редица грозни явления. Тук съгласен съм, че отговорността на партиите е изключително голяма. Тя се изразява освен в преодоляването на тези порочни явления, които изредихте, най-вече в коректността на политическите послания. Има една друга кражба на вот – това е въвеждането в заблуждение на избирателите чрез поемане на неизпълними обещания. Чрез предизвикване на свръх очаквания. Ще кажете – това е част от политическа игра..

Водещ: Не е ли много рисковано във време на хаос и протести?

Лютви Местан: Именно, вие анонсирахте и този разговор като разговор за политическите игри. Тази политическа игра е много опасна. Точно заради протестите, би трябвало вече да сме си научили всички без изключение жестокият урок, който ни дава протестът, енергията на протеста. Оттук нататък политическите сили би трябвало да се въздържаме, аз не говоря никога в трето лице за политическите сили и ме притесняват политици, които говорят за политическите сили в трето лице. Трябва да се въздържаме от поемането на неизпълними обещания. Защото в края на краищата управляващите попадат точно в капана на разтворената ножица между свръх очаквания и реалните възможности за провеждане на адекватна социална политика, които ни позволява състоянието на българската държава и на икономиката ни. Тоест отговорността на политическите сили е на първо място в коректността на посланията, в един коректен диалог с избирателите. Ние вече като ново ръководство на партията обиколихме почти цялата страна, останаха 3-4 непосетени области и искам да ви кажа, че на всичките ни срещи разговорът ни с избирателите е изключително коректен, бих казал и честен. Никой не може да ни уличи в поемането на неизпълними обещания, първо. Второ – навсякъде заявяваме категорична позиция и отправяме апел към нашите избиратели да не отговарят на никакви провокации, които в една или друга степен биха могли да етнизират и без това напрегнатата ситуация. ДПС има интерес от провеждането на избори в спокойна среда.

Водеща: Като си говорим за избори няма как да не ви попитам, защото времето напредва, затова ви прекъсвам. Двете емблематични имена – Ахмед Доган и Делян Пеевски ще влязат ли в листите за народни представители за следващия парламент?

Лютви Местан: Г-н Ахмед Доган вече даде един наистина безпрецедентен пример за това как един политик, основател на една партия, дългогодишен лидер може да намери сили в себе си и да предложи друг председател на партията, която е създал и ръководил 23 години близо. Този акт е безпрецедентен за българските политици ..

Водеща: А това означава ли, че няма да се кандидатира за народен представител отново?

Лютви Местан: Това също е възможно. Възможно е г-н Доган да не се кандидатира...

Водеща: Но е възможно и да се кандидатира?

Лютви Местан: Разбира се, за него има много номинации от много наши местни структури, това е съвършено естествено. Дори предполагам, че ще бъде номиниран от почти всички областни организации, както винаги е било. Но грешат тези, които си мислят, че г-н Доган е предприел един чисто формален акт, че това е човекът, който ще продължава да дърпа конците зад пердето, а разбирайте, че пердето трябва да съм аз..

Водеща: А Делян Пеевски ще бъде ли в листите?

Лютви Местан: Искам да ви кажа, че това е тежка заблуда. Общо взето това е опит да се принизи аристократичния акт на г-н Доган. Изглежда нашите политически нрави трудно понасят подобни ходове. Сякаш измерваме другите... ние като хора измерваме другия с оглед на собствената ни представа. Може би ни трябва малко повече смелост, малко повече дързост да разберем, да приемем 1:1 този вот. Що се отнася до останалите участници евентуално в листите на ДПС – ние вече приехме едни процедури, които са достатъчно демократични, представят ДПС уверявам ви като партията с най-силно застъпена вътрешнопартийна демокрация.

Водеща: А конкретно Делян Пеевски ще участва ли в листите ви или..?

Лютви Местан: Всъщност отговарям точно на този въпрос. До 25-ти ние очакваме номинациите от местните структури на ДПС и в зависимост от това кои са номинирани, централното ръководство поема своята отговорност да подреди окончателно, забележете, номинираните от местните структури на партията кандидати за народни представители. Тоест при нас в листите не може да попадне никой, който не е номиниран на ниво разширено заседание на общински съвет, не е минал през първото сито на отсяване на номинациите.

Водещ: Тоест да изчакаме крайната дата на обявяване на листите.

Лютви Местан: Категорично. Вие се сетихте, че всъщност това е отговорът. Зависи от номинациите на местните структури на партията.

Водещ: Изявленията на бившия премиер Бойко Борисов от парламентарната трибуна, че Ахмед Доган го е "поръчал" не било квалифицирана информация и не било достоверно достатъчно. Какво следва от тук нататък по този казус?

Водеща: Сотир Цацаров също се изказа по темата и заглавията във вестниците е, че мача е равен и нито единия печели, нито другия.

Лютви Местан: Аз съм меко казано изненадан от това развитие на събитията. Нямам основание да се усъмня в експертизата на ДКСИ, защото главният прокурор стъпва на тази експертиза за документа. Всъщност ни се казва, че подобен документ няма. Има някакъв хвърчащ лист с нулева достоверност, независимо че върху него пише "Строго секретно", г-н Бойко Борисов явно ще се размине с наказателно преследване за тежко престъпване на закона за класифицираната информация, защото се твърди, че няма подобно нещо като документ. Няма достоверна информация. Остава обаче хипотезата за тежка клевета. Няма да приемем да са верни едновременно две взаимно..

Водещ: Ще предявява ли граждански иск г-н Доган в такъв случай?

Лютви Местан: Забележете, опитват се да ни кажат, че няма класифицирана информация, защото няма информация. Няма такова нещо като документ. И същевременно се опитат да ни убедят, че г-н Бойко Борисов не е наклеветил. Едно от тези две неща е вярно. Аз моля г-н Цацаров, г-н генералът Драгомир Димитров да се съберат и да се разберат. Единият ми отказва достъп, защото материалите били класифицирани, другият твърди – няма да подведа под съдебна отговорност бившият премиер, защото не е класифицирана информацията.

Водеща: А дело за клевета възможно ли е да бъде заведено срещу бившият вече премиер Бойко Борисов?

Лютви Местан: Аз на бившия премиер г-н Бойко Борисов ще му препоръчам от вашето студио все пак ако намери сили в себе си да намери начин да поднесе извинения. Не че му ги искаме извиненията, но това е последното, минималното, което би могъл да стори. Най-малкото да изрази съжаление. Защото един български държавник трябва да има силата да излиза от властта с достойнство. Дори бих казал, че достойнството на държавните мъже се измерва не по това как влизат във властта, това може да е и по случайно стечение на обстоятелствата, но уверявам ви, че силата им, достойнството им се измерва по начина, по който излизат от властта. На г-н Бойко Борисов това второто явно му се губи.

Водещ: Добре. Благодарим ви. Лидерът на ДПС Лютви Местан – гост в Здравей, България.

Dps.bg