Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 02:00   Güncelleme : 28-12-2015 12:27

Служебният кабинет и предстоящите избори - разговор с Лютви Местан

Водещ: Казвам добър ден на председателя на ДПС Лютви Местан. Лютви Местан: Добър ден, г-н Конакчиев.

Служебният кабинет и предстоящите избори - разговор с Лютви Местан

 

Служебният кабинет и предстоящите избори - разговор с Лютви Местан
Водещ: Казвам добър ден на председателя на ДПС Лютви Местан. 
Лютви Местан: Добър ден, г-н Конакчиев. 
Водещ: Ами изборите са най-важното, но нека все пак да кажем нещо за ... не знам как да го нарека, това, което се хвърли. Аз си спомням и реакцията на тогавашния министър-председател от трибуната на НС за класицифирана, некласифицирана, строго секретната информация за евентуален атентат срещу Бойко Борисов, където стоял някъде и Ахмед Доган. До къде стигна всичко? Като че ли главния прокурор каза – всички са невинни, няма нищо, продължавайте. 
Лютви Местан: Това няма как да е вярно, г-н Конакчиев. Или г-н Бойко Борисов е огласил класифицирана информация, както твърди ген. Драгомир Димитров, че информацията е класифицирана и той ще трябва да понесе наказателна отговорност за тежко престъпване на закона за класифицираната информация. Или ако в тези материали няма данни безспорни, че г-н Доган е организирал атентат срещу него, той ще трябва да носи отговорност за престъплението Клевета. Няма как хем да няма клевета, хем да не е огласена класифицирана информация. Извинете, това няма как да се приеме за възможно. 
Водещ: Но така се поднася, г-н Местан, поне засега. 
Лютви Местан: Да, знам, че така се поднася. И знам, че това е казус, който не прави чест на европейска България. този генералски фолклор, това сътворяване на вицове от министър-председателя, от най-високата трибуна в НС можеше и да предизвика присмех, ако не беше по-скоро тъжно, защото в крайна сметка точно с подобно безотговорно поведение институционализираните държавни мъже дават принос за ерозирането именно на държавността, на усещането за държавност. За тези неща трябва да се носи отговорност. Аз ще продължавам да.. 
Водещ: Какво ще направите по този повод? 
Лютви Местан: Като се прибера утре в София ще се запозная с тези материали при г-н главния прокурор, той обеща.. 
Водещ: Ще имате ли среща с него? 
Лютви Местан: Да, разбира се, че ще имам среща с него. Искам да се запозная с тези материали. Г-н Драгомир Димитров ми отказа достъп до тях, защото според него те са класифицирани. Според ДИКСИ и главния прокурор не са и нали разбирате, че ...
Водещ: Разнобой, да. 
Лютви Местан: ... да се случва в една нормална държава. Ние не сме разграден двор и онова, което споделихме неслучайно като очакване първо от служебния премиер и служебното правителство е с решителни действия да реабилитира усещането за държавност. След 3 години и 7 месеца управление на г-н Бойко Борисов, простете, но това е най-големият дефицит в българското общество. Затова и хората заляха улиците, затова са тези протести и някак си час по-скоро трябва да се нормализира политическия процес, държавата да се управлява от политици, от държавници, които ще имат ясна представа накъде вървим, а не да се управлява по-скоро чрез изграждане на медиен образ. Това е.. 
Водещ: Добре. Г-н Местан, тези дни вие ще имате среща със служебния премиер. Какво ще му кажете? Ще искате ли.... разбира се ще стане дума за изборите, но ще искате ли ревизия на правителството на Бойко Борисов, ще искате ли смяна на кадри, на областни управители и т.н? какво ще кажете на Марин Райков? 
Лютви Местан: Аз много ви благодаря за въпроса, защото по тази тема вече се разгръщат интерпретации, които меко казано са манипулативни. 
Водещ: Кои? 
Лютви Местан: Ние не искаме каквато и да е чистка в администрацията, защото едно е да искаме този служебен кабинет да действа като служебен, тоест да се раздели с политическите кабинети на Бойко Борисов. Забележете това са зам,-министрите и областните управители. Никой няма идея да поиска от служебния премиер да освободи държавните служители. Друго очакване имаме от него. 
Водещ: И това ще му кажете, да. 
Лютви Местан: Да, разбира се. Да озапти държавните служители, да ги предпази от изкушението вместо като служители на държавата по време на изборите да действат като партийни пропагандатори на ГЕРБ. Защото тази грозна сцена я наблюдавахме по време на местните и президентски избори през 2011г. Служителите на министъра на земеделието, горските стражари, служителите на Симеон Дянков, служителите на всички министри.. 
Водещ: Може да се предполага какво ще ви каже Марин Райков. Той ще ви каже – аз няма да допусна хаос в държавата. и го каза. 
Лютви Местан: Аз оценявам по достойнство и наистина оценяваме положително категоричния ангажимент на г-н Райков, че ще стори необходимото, за да осигури честността на вота. Това обаче освен думи предполага и конкретни действия. Например – напоследък областните управители са впуснали да пишат писма до кметовете.. 
Водещ: За ксекорксите, така ли? 
Лютви Местан: ... на тях да прехвърлят отговорността за осигуряването на ксероксите за тези 12 000 и няколко стотин секционни избирателни комисии. 
Водещ: Сигурно не е само ксерокси, ще възникнат и други проблеми. 
Лютви Местан: Най-вероятно. Но това е отговорност преди всичко на изпълнителната власт. Вие знаете, че по този фундаментално важен текст към края на 2012 се стигна едва ли не до парламентарна криза. Опозицията се обедини и блокира по-нататъшното приемане на изборния кодекс и това беше основното ни искане – всеки член на секционна избирателна комисия да си тръгне от изборния ден с оригиналния протокол. След много упорство искра Фидосова и мнозинството склониха. Сега разбираме, че било трудно да изпълнение, нямало средства, областните управители пишат едни писма до кметовете. Аз ще поискам от г-н Марин Райков да реши този въпрос час по-скоро, за да не се загуби прилагането на тази най-важна разпоредба, която има пряко отношение към честността на вота някъде в процеса на прехвърляне на отговорност от изпълнителната власт към местните власти. 
Водещ: Това ще стане седмицата, която предстои тази среща, предполагам. Няма насрочен ден за срещата ви с Марин Райков, но .. 
Лютви Местан: Има. срещата е утре в 10 часа, понеделник в 10 часа. 
Водещ: Утре в 10 сутринта? Какво друго ще поискате? И ще му кажете. 
Лютви Местан: Другото, което бихме поискали... всъщност какво значи да поискаме? Това, което ще споделим може би като виждане и като очакване, струва ми се, че тези думи са по-коректни – не толкова ревизия на кабинета Борисов, не искаме подобно нещо от х-н Райков, но ще искаме той да е направил вече справката за състоянието на финансите – как се движи изпълнението на приходната част на бюджета, дали и по време на краткия мандат на служебното правителство българската държава ще е в състояние да поддържа нормалното функциониране на социалните системи. Вярно ли е например, че председателят на комисията за борба с бедствия и аварии, Цветан Цветанов се казва той, беше вицепремиер и министър на вътрешните работи, е вече изразходил, като е разпределил основно на общините на ГЕРБ 70% от планираните средства за 2013, макар да сме едва в третия месец на тази година? И едни такива други .. 
Водещ: Ще искате ли .. 
Лютви Местан: ... бомби със закъснител. Той е добре да.. 
Водещ: ... например неразплатените пари към бизнеса или колко ДДС невърнато.. 
Лютви Местан: Да, какво става с 1-2 млрд. от НЗОК и т.н. Защото, г-н Конакчиев, нека да го кажем съвсем ясно – следващото правителство ще управлява при много по-тежки условия, защото няма да има този комфорт, който беше осигурен на г-н Бойко Борисов от 8.2 млрд.лева. Макростабилиста, извинявам се, май без да искам сътворих един неологизъм по адрес на г-н Симеон Дянков, май изрекох макростабилистът Симеон Дянков оглозга тези 8.2 млрд. от фискалния резерв и следващото правителство няма да има този шанс .. 
Водещ: Е в такъв случай, г-н Местан, ако не стане ясно наследството на Бойко Борисов, то не знам, може би ще се превърне в наследство на Марин Райков, не знам. 
Лютви Местан: О не, това е прекалено илюзорно очакване. Аз мисля първи формулирах тезата, че Бойко Борисов се опитва да реализира сценарий, при който да се яви опозиция на самия себе си, един вид аз вече не управлявам, подадох си оставката, от тук нататък ще ви гледам отстрани и ще се явя на изборите на 12 май едва ли не от позиция на опозиция. Няма как да му се случи този трик, защото цялата власт продължава да бъде негова, това е неговата властова система и структура. Както виждате дори областните му управители ще бъдат съхранени, поне това са заявките на г-н Марин Райков. 
Водещ: МВР? 
Лютви Местан: МВР е непокътнато, така че властта е изцяло на ГЕРБ. Ние не искаме от г-н Марин Райков невъзможни неща. Ако са му толкова мили областните управители на ГЕРБ – нека си ги съхрани. Но поне да им разпореди доколкото е възможно да действат надпартийно, тъй като това е категоричното условие за осигуряването на честността на вота. 
Водещ: Да, което е много важно, може би едно от най-важните неща. Утре срещата ви със служебния премиер е в 10 часа. Благодаря ви и приятен ден. Лютви Местан.
 
Dps.bg