Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 01-01-1970 02:00   Güncelleme : 28-12-2015 12:27

Отстрелвали служебните премиери на Плевнелиев

Еврокомисар Кристалина Георгиева няма да бъде служебен премиер. Това стана ясно в края на работното посещение на президента Росен Плевнелиев в Брюксел, предаде БНР. Служебното правителство в пълния му състав ще бъде обявено навреме в конституционно определените срокове, заяви Росен Плевнелиев по повод информациите, че не успява да намери служебен премиер.

Отстрелвали служебните премиери на Плевнелиев

 


Той отрече днес да е предлагал поста на комисар Кристалина Георгиева с думите: „Тя ще продължи да изпълнява ангажиментите си тук. Нейната работа е изключително важна за България”. За самия служебен кабинет Росен Плевнелиев добави - "В България има достатъчно професионалисти, които могат да поемат отговорност и да свършат работа в този момент и това ще сторя. И се надявам на тях да им бъде даден шанс, най-добронамерено, така както на всяко правителство се дава, да могат да си свършат работата поне в първите 100 дни.

Служебното правителство ще си свърши работата така, че България да премине нормално през този преход, увери държавният глава. Според него обаче по-важно ще е следващото правителство, което трябва да има широка подкрепа и да бъде готово за реформи и тежки решения.

Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват след като "удобно ги отстрелват". Това обясни в самолета към Брюксел президентът Росен Плевнелиев, който летя към столицата на Европа, за да участва в честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи заедно с държавния глава на Израел Шимон Перес, пише "Стандарт".

Много трудно ми е да намеря министър-председател и членове на кабинета, но ще си нося кръста, коментира Плевнелиев. Той обрисува и профила на служебния премиер. Не трябва да идва от бизнеса и политиката, за да няма коментари относно миналото му, да е отговорен, да вдъхва доверие и да не влиза често в публични спорове, обясни той. Плевнелиев посочи, че застава зад исканията на протестиращите, но ролята му в държавата е да балансира между гражданите и партиите, което не му дава възможност да взима страна.

Според мен депутатите от този парламент можеха да приемат промените в изборния кодекс или поне преференциалните листи. Не подкрепям обаче идеята за мажоритарен вот, категоричен бе Плевнелиев. Какво би попречило на братя Галеви да влязат в парламента от листите в Дупница в този случай, попита Плевнелиев. При мажоритарен вот няма контрол върху гражданите, които влизат в НС, обясни той. Според Плевнелиев страната ни е достигнала момента, в който трябва да се откаже от дивия капитализъм и да помисли за растеж на икономиката и доходите, ако не искаме революция. Трябва да последваме примера на Германия и да се ориентираме към капитализъм, съчетан със социално отговорна държава, обясни той.

През следващите една-две години в България няма да има никакво отклонение от фискалната дисциплина. Няма да се прави опит за застрашаване на постигнатия много нисък дефицит, но от друга страна ще видим преминаване към по-продуктивни политики в подкрепа на заетостта и социалните грижи, каза президентът.

Твърдо съм и за либерализацията на енергийния пазар. Когато живеех в немско село, 8 доставчици дойдоха до вратата ми да ми предлагат оферти с цени за тока, обясни Плевнелиев.

http://www.dnes.bg